2011. november 4., péntek

Francia rakott burgonya

Hozzávalók:

  • 2, 5 kg burgonya
  • 50 g só
  • 20 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 8 db tojás
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 5 g szerecsendió (reszelt)
  • 4 dl tejföl
  • 50 g zsemlemorzsa
Elkészítés:

A burgonyát előkészítjük, héjában feltesszük főzni, sózzuk, lassú forralással készre főzzük. Leszűrjük, lehűtjük, és gondosan megtisztítjuk. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk. Öt tojást keményre megfőzünk, és megtisztítjuk. Kevés vajból, lisztből világos vajas rántást készítünk. Fehér habzásig hevítjük, forrásban lévő tejjel felöntjük, és simára keverjük. A mártást sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Hozzákeverjük a megmaradt tojások sárgáját, hozzáadjuk a tejfölt, majd a burgonyát és a főtt tojás szeleteket és a tojásfehérjéből felvert kemény habot is hozzákeverjük. Egy vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt mély sütőtepsibe töltjük. 20 perc sütés után rátesszük a reszelt sajtot és még néhány kis darab vajat. Tovább sütjük 20-40 percig.

Jó étvágyat hozzá.
Eredetileg köretnek készül de főételnek is nagyon jól elmegy :)

1 megjegyzés: