2012. december 16., vasárnap

Nutellás beigli

Hozzávalók 3 rúdhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 22 dkg margarin
  • 1 kk. só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1,4 dl tej
Töltelékhez:
  • 15 dkg darált keksz
  • 25-30 dkg őrölt, pörkölt mogyoró
  • 45-50 dkg nutella
A tészta elkészítése:
A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojás sárgáját. A többi hozzávalót egymással alaposan elmorzsoljuk. Ha a tészta rögösre összeállt, a tejet két részletben hozzáadjuk. A tészta akkor jó ha nem is túl kemény de nem is túl lágy. Három részre osztjuk, hűtőben letakarva pihentetjük.
Töltelék:
A hozzávalókból nem túl lágy tölteléket keverünk.
A három tésztából egyenként, téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon  A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojás sárga keverékével vékonyan megkenjük, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát. Ha a tészta felületén szép repedezett, először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése