2012. november 3., szombat

Bakonyi gombamártás

Hozzávalók:

  • Szalonna ízlés szerint
  • 0,5 kg gomba
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • őrölt piros paprika
  • bors
  • zsír 
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
Elkészítése:

Elkezdjük a kockára vágott szalonnát pirítani, ha már üveges, hozzáadjuk a megtisztított,szeletekre vágott gombát. Lefedve pároljuk addig amíg összeesik és levet ereszt. Ha ez megtörtént elzárjuk és lefedve hagyjuk. Addig elkészítjük a pörköltalapot. Apróra vágott paradicsomot és paprikát pirítani kezdjük, amint összeesett hozzáadunk egy teáskanál őrölt pirospaprikát majd kevés vízzel felengedjük, és pároljuk, ha a víz elpárolgott mindig adunk hozzá egy keveset (ezt nevezzük lassú párolásnak). Ha már kb. 5-6-szor elvégeztük ezt elzárjuk alatta a gázt és áttörjük a szalonnás gombára. Adunk hozzá egy merőkanál vizet vagy alaplevet és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. Amíg felforr a tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, adunk hozzá egy kevés vizet, majd a forrásban lévő gombához adjuk folyamatos kevergetés mellett. Ha felforrt akkor a mártásunk elkészült. Tésztával, vagy frissen főzött nokedlivel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése