2012. november 18., vasárnap

Mesealmás lepény

A Mama féle mesealmás lepény. Személy szerint nekem ez a kedvencem az összes almás sütemény közül.

Hozzávalók a tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor (ehhez a sütihez a legjobb a Váncza sütőpor)
  • +1 db tojás a lekenéshez
Hozzávalók az almás töltelékhez:
  • 1 kg reszelt alma
  • mazsola v. szőlő
  • fahéj
  • cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a kapott tésztát ketté szedjük. Az egyik darabot tepsi méretűre kinyújtjuk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával vagy búzadarával (ezt azért hogy felszívja az alma levét sülés közben). Ha ez kész elkészítjük az alma tölteléket. 
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Adunk hozzá cukrot, kevés citromlevet, ízlés szerint fahéjt, és az 1 csomag vaníliás cukrot. Jól összekeverjük. Kinyomkodjuk majd a tésztára terítjük a tölteléket. Megszórjuk mazsolával, és ugyan úgy ahogy a töltelék alá, most a tetejére is szórjunk egy kevés zsemle morzsát vagy búzadarát. Kinyújtjuk a tészta másik felét, ráterítjük a töltelékre, megszurkáljuk, lekenjük tojással, ha gondoljuk megcifrázhatjuk és a 200°C-re előmelegített sütőbe tesszük.

Jó étvágyat kívánok ehhez a finomsághoz! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése