Forrás: FemCafe.hu Recept link
Hozzávalók:
Grillázs felvert
• 3 db tojássárgája
• 3 db tojásfehérje
• 50 g cukor
• 50 g dió grillázs (45g cukor, 26g durva dió) -> 165 °C-ig kell melegíteni, majd 5 mm vastagra nyújtani, és kézzel apróra törni.
• 50 g liszt
• 70 g pörkölt darált dió
• 15 g olaj
• 5 g vaníliás cukor
• 1 db citrom héja
Ropogós pralinékrém
• 30 ml víz
• 30 g cukor
• 7,5 dkg darált dió
• 25 g fehércsoki
• 20 g karamellizált ostyatörmelék
Diós krém
• 50 g tej
• 60 g cukor
• 50 g tojássárgája
• 1 db citromhéj
• 5 g vaníliás cukor
• 20 g oldott zselatin (1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebből mérjük ki)
• 300 g tejszínhab
• 120 g pörkölt és finomra őrölt dió
Mézes krém
• 50 g tej
• 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb annál ízesebb)
• 50 g tojássárgája
• 15 g oldott zselatin
• 200 g tejszínhab
Karamell-bevonat
• 95 g cukor (karamellizálni-> 170 °C-ig melegítjük)
• 150 g tej
• 30 g vaj
• 6 g keményítő (keményítőt feloldjuk a hideg vízben)
• 12 g hideg víz
• 10 g oldott zselatin
Diós-roppanós lap
• 65 ml narancslé (frissen csavarva)
• 65 g vaj
• 150 g porcukor
• 75 g darált dió
• 30 g liszt
Elkészítés:
Grillázs felvert
A felvertet a hagyományos módon elkészítjük, és a bekeverésnél a
liszttel együtt szórjuk bele a grillázstörmeléket és a pörkölt darált diót
2 db 24 cm-es átmérőjű lapot tudunk ebből sütni, 180 fokon 8-10 percig.
Ropogós pralinékrém
A vizet a cukorral gyenge szálpróbáig főzzük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg darált diót. Ezután lehűtjük körülbelül 29 °C –ig, majd pépesítjük (ha
nincs hengergép botmixerrel is megoldható). A fehércsokit is közel azonos hőmérsékleten adjuk hozzá és lehűtjük kb. 20 fokra, majd hozzákeverjük a 20 g karamellizált ostyatörmeléket.
Diós krém
A tejet a cukrot és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük és hozzáadjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint, a tejszínhabot és a pörkölt és finomra őrölt diót.
Mézes krém
A tejet, mézet és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint és a tejszínhabot.
Karamell-bevonat
A kristálycukrot megkaramellizáljuk, ráöntjük a tejet, vajat és ha a cukor feloldódott, beleöntjük az elkevert keményítőt, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint.
A torta összeállítása tortakarikába történik, amit vaxpapírral bélelünk ki. Alulra tesszük az egyik felvert lapot, és ráterítjük a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet. A pralinékrémre rátöltjük a diós krémet, majd ráhelyezzük a következő piskótalapot. Ezután a mézes krémet is rákenjük, majd ha megkötött, ráöntjük a szobahőmérsékletű karamell bevonatot. Szeletenként diós-roppanós lappal díszítjük, oldalát pedig 1cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk.
Diós-roppanós lap
Felforraljuk a narancslevet a vajjal és forrón hozzáöntjük a többi hozzávalót, melyeket előzetesen összekevertünk. Fél órát pihentetjük, majd 5-ös sima-csöves nyomózsákba tesszük, és teflonos papírra zöldborsó nagyságú gömböket formázunk egymástól legalább 8 cm-re. 180 fokon aranybarnára sütjük, és ezt követően fakanálra vagy vékony csőre tesszük ívesen megdermedni. A megmaradt díszeket összetörjük, és panírozásra használjuk.
Szia! Megkérdezhetném, hogy a receptben mit jelent a 20 g karamellizált ostyatörmelék?
VálaszTörlésÜdv.!
TörlésEzt elvileg boltokban kapni lehet, de mi sem tettük bele, nyugodtan ki lehet hagyni.
oké, köszi :)
Törlés