2013. április 24., szerda

Rákóczi túrós

A hétfői gyakorlat egyik terméke, ami hozzáteszem nagyon finom lett :)

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás sárgája
Túró töltelékhez:
  • 1 kg túró
  • 25 dkg kristálycukor
  • 8-10 dkg búzadara
  • 4 db tojás
  • 10 dkg mazsola
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 2 dkg citromhéj
 Wind massza a tetejére:
  • 1 db tojás fehérje
  • 7-8 dkg kristálycukor
  • víz
      + barack lekvár  (a lap kenéséhez, és a hab tetejére), kevés porcukor

Elkészítése:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, 25x30cm-es lapot nyújtunk belőle, megszurkáljuk, és félig elősütjük 190°c-os sütőben. Ha kisűlt, a már előre felforrósított baracklekvárral vékonyan megkenjük.

Ez után elkészítjük a túró tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük, de először a tojásnak csak a sárgáját adjuk hozzá, és a cukornak is csak a felét.  Ha összekevertük, alaposan elkevertük és krém állagú, hozzáadjuk a maradék cukorral keményre felvert tojás fehérjét. Ha ez kész, akkor rátesszük a lap tetejére, elsimítjuk, és betesszük 10 percre a sütőbe, hogy megbőrösödjön a túró teteje. 10 perc leteltével kivesszük a sütőből.

Ez után elkészítjük a Wind masszát. A cukorból 5 dkg-ot feltesszük annyi vízzel forrni, ami éppen ellepi. Ha már elkezdd forrni, akkor elkezdjük a tojásfehérjét a maradék cukorral robotgéppel felverni, ha már kb. 10 perce forr a szirup akkor, hozzáadjuk a tojásfehérje habhoz úgy, hogy teljes fokozaton közben verjük a habot, és hozzá csorgatjuk lassan a még forró szirupot. Ha hozzá öntöttük, még 5 percig tovább verjük, majd csillagcsöves nyomózsákkal a túró tetejére nyomjuk, meghintjük porcukorral és visszatesszük a sütőbe, addig míg éppen elkezd pirulni, majd kivesszük, és a résekbe forró barack levárt töltünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése