2013. január 27., vasárnap

Fordított alma torta

Ez a recept egy kicsit egészségesebb változata az eredeti receptnek. Nagyon finom lett, próbálják ki önök is!

Hozzávalók:

  • 6 szem közepes méretű alma
  • 10 dkg barna cukor
  • 7 dkg sótlan vaj
Tésztához:
  • 10 dkg Finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 15 dkg sótlan, hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 3 ek. hideg víz
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A lisztet elkeverjük a sóval és egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a Tojássárgáját és a vizet, és összedolgozzuk. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük az almát. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, negyedekre vágjuk. Egy 25 cm átmérőjű, magasabb falú, serpenyőben(ami bírja a hőt, mert később be kell tennünk a sütőbe). A cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezgetjük az almákat, szépen, hiszen majd ha kész kiborítjuk a serpenyőből és az alma lesz a teteje. Lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk, amíg az alma meg nem párolódik és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal az alma tetejét is, hogy egyenletesen puhuljon, de ne keverjük!
  3. A tésztát kicsit nagyobbra nyújtjuk mint a serpenyő, ráhelyezzük az almák tetejére és a széleit lenyomkodjuk.
  4. A 180°C-ra előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranybarnára sül. Ha kész kivesszük és 5 percig hagyjuk állni. Kiborítjuk egy tányérra és még langyosan tálaljuk esetleg egy gombóc vaníliafagylalttal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése