2013. január 1., kedd

Lencsés Korhelyleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg barna lencse 
  • 25 dkg savanyú káposzta 
  • 1 közepes vöröshagyma 
  • 3-4 gerezd fokhagyma 
  • 1 nagyobb sárgarépa 
  • 3-4 ek. olaj 
  • 1 babérlevél 
  • só 
  • 2 dl tejföl 
  • 1 ek.liszt 
  • kevés citromlé
Elkészítése:
A lencsét előző este átválogatjuk, majd 1 liter hideg vízbe beáztatjuk. 

Másnap a savanyú káposztát bő vízben átmossuk, lecsepegtetjük, felaprítjuk, majd annyi vízzel, amennyi épp ellepi feltesszük főni. Fedő alatt kb. fél óra alatt puhára főzzük. 

A hagymát, fokhagymát, sárgarépát megpucoljuk, a hagymákat felaprítjuk, a répát lereszeljük. 

Egy nagy fazék aljában kevés olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát és kis lángon, kevergetve üvegesre pirítjuk. 
Utána mehet rá a fokhagyma és a répa, jól átkeverjük, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a lencsével (az áztatólével együtt). Hozzáadjuk a babérlevelet és félig lefedve puhára főzzük (kb. 20 perc). 

A tejfölt egy kis tálkában elkeverjük egy kevés levessel és csomómentesen hozzákeverjük a lisztet, majd belecsorgatjuk a levesbe. 
Elkeverjük, sózzuk, ha szükséges és mérsékelt lángon 5 percig főzzük. 
Tálaláskor citromlével savanyíthatjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá, B.Ú.É.K.!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése