2014. május 22., csütörtök

Burgundi marharagu (Beouf Bourguignon)

Személy szerint az egyik kedvencem, nagyon finom, megéri vele dolgozni! ;)

Hozzávalók:
  • 17,5 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 kg ragunak való marhahús kockára vágva
  • 1 sárgarépa karikára vágva
  • 1 vöröshagyma félkarikára vágva
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 5 dl alaplé
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 db babérlevél
  • kakukkfű
  • 0,5 kg kis fejű gomba
  • 25 db gyöngyhagyma
  • őrölt fekete bors
  • 2 ek. liszt
  • só, vaj, olívaolaj
  • petrezselyem zöld
Elkészítése:

A szalonnát a bőre nélkül vágjuk csíkokra majd kevés olajon pirítsuk meg, rakjuk félre. A marhahúst kissé pirítsuk meg mindegyik oldalán a szalonna zsírjában. Melegítsük elő a sütőt 220-230 °C-ra. A répát és a hagymát is pirítsuk meg egy kissé az olajban és edényestől tegyük félre. Egy tűzálló tálba rakosgassuk bele a húst, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg liszttel, keverjük át és tegyük a sütőbe 4-5 percre Vegyük ki és forgassuk át és tegyük meg még 2x ugyan ezt. Ezután vegyük vissza a sütőt 160-180 °C-ra. A répát, hagymát, babérlevelet, fokhagymát, és a kakukkfüvet tegyük hozzá a húshoz, kevergessük meg, majd öntsük hozzá a bort, a forró alaplevet, paradicsompürét, szalonnát és dobjuk mellé a szalonna bőrét is, felszeletelt gombát és az egész gyöngyhagymát. Fedjük le az edényt és tegyük a sütőbe 2-3 órára, óránként kavarjuk meg egy kicsit. Ha megpuhult akkor elkészültünk. Burgonyapürével, nokedlival tálaljuk.



Jó étvágyat kívánok hozzá! :)


1 megjegyzés: