- 2, 5 kg burgonya
- 50 g só
- 20 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 3 dl tej
- 8 db tojás
- 8 dkg reszelt sajt
- 5 g szerecsendió (reszelt)
- 4 dl tejföl
- 50 g zsemlemorzsa
A burgonyát előkészítjük, héjában feltesszük főzni, sózzuk, lassú forralással készre főzzük. Leszűrjük, lehűtjük, és gondosan megtisztítjuk. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk. Öt tojást keményre megfőzünk, és megtisztítjuk. Kevés vajból, lisztből világos vajas rántást készítünk. Fehér habzásig hevítjük, forrásban lévő tejjel felöntjük, és simára keverjük. A mártást sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Hozzákeverjük a megmaradt tojások sárgáját, hozzáadjuk a tejfölt, majd a burgonyát és a főtt tojás szeleteket és a tojásfehérjéből felvert kemény habot is hozzákeverjük. Egy vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt mély sütőtepsibe töltjük. 20 perc sütés után rátesszük a reszelt sajtot és még néhány kis darab vajat. Tovább sütjük 20-40 percig.
Jó étvágyat hozzá.
Eredetileg köretnek készül de főételnek is nagyon jól elmegy :)
Nyamiiiii! Ez nagyon fincsiiiiii!!!!
VálaszTörlés