2013. január 27., vasárnap

Fordított alma torta

Ez a recept egy kicsit egészségesebb változata az eredeti receptnek. Nagyon finom lett, próbálják ki önök is!

Hozzávalók:

  • 6 szem közepes méretű alma
  • 10 dkg barna cukor
  • 7 dkg sótlan vaj
Tésztához:
  • 10 dkg Finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 15 dkg sótlan, hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 3 ek. hideg víz
  • csipet só
Elkészítése:
  1. A lisztet elkeverjük a sóval és egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a Tojássárgáját és a vizet, és összedolgozzuk. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre.
  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük az almát. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, negyedekre vágjuk. Egy 25 cm átmérőjű, magasabb falú, serpenyőben(ami bírja a hőt, mert később be kell tennünk a sütőbe). A cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezgetjük az almákat, szépen, hiszen majd ha kész kiborítjuk a serpenyőből és az alma lesz a teteje. Lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk, amíg az alma meg nem párolódik és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal az alma tetejét is, hogy egyenletesen puhuljon, de ne keverjük!
  3. A tésztát kicsit nagyobbra nyújtjuk mint a serpenyő, ráhelyezzük az almák tetejére és a széleit lenyomkodjuk.
  4. A 180°C-ra előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranybarnára sül. Ha kész kivesszük és 5 percig hagyjuk állni. Kiborítjuk egy tányérra és még langyosan tálaljuk esetleg egy gombóc vaníliafagylalttal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2013. január 1., kedd

Lencsés Korhelyleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg barna lencse 
  • 25 dkg savanyú káposzta 
  • 1 közepes vöröshagyma 
  • 3-4 gerezd fokhagyma 
  • 1 nagyobb sárgarépa 
  • 3-4 ek. olaj 
  • 1 babérlevél 
  • só 
  • 2 dl tejföl 
  • 1 ek.liszt 
  • kevés citromlé
Elkészítése:
A lencsét előző este átválogatjuk, majd 1 liter hideg vízbe beáztatjuk. 

Másnap a savanyú káposztát bő vízben átmossuk, lecsepegtetjük, felaprítjuk, majd annyi vízzel, amennyi épp ellepi feltesszük főni. Fedő alatt kb. fél óra alatt puhára főzzük. 

A hagymát, fokhagymát, sárgarépát megpucoljuk, a hagymákat felaprítjuk, a répát lereszeljük. 

Egy nagy fazék aljában kevés olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát és kis lángon, kevergetve üvegesre pirítjuk. 
Utána mehet rá a fokhagyma és a répa, jól átkeverjük, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a lencsével (az áztatólével együtt). Hozzáadjuk a babérlevelet és félig lefedve puhára főzzük (kb. 20 perc). 

A tejfölt egy kis tálkában elkeverjük egy kevés levessel és csomómentesen hozzákeverjük a lisztet, majd belecsorgatjuk a levesbe. 
Elkeverjük, sózzuk, ha szükséges és mérsékelt lángon 5 percig főzzük. 
Tálaláskor citromlével savanyíthatjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá, B.Ú.É.K.!!!