2012. november 18., vasárnap

Mesealmás lepény

A Mama féle mesealmás lepény. Személy szerint nekem ez a kedvencem az összes almás sütemény közül.

Hozzávalók a tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor (ehhez a sütihez a legjobb a Váncza sütőpor)
  • +1 db tojás a lekenéshez
Hozzávalók az almás töltelékhez:
  • 1 kg reszelt alma
  • mazsola v. szőlő
  • fahéj
  • cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a kapott tésztát ketté szedjük. Az egyik darabot tepsi méretűre kinyújtjuk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával vagy búzadarával (ezt azért hogy felszívja az alma levét sülés közben). Ha ez kész elkészítjük az alma tölteléket. 
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Adunk hozzá cukrot, kevés citromlevet, ízlés szerint fahéjt, és az 1 csomag vaníliás cukrot. Jól összekeverjük. Kinyomkodjuk majd a tésztára terítjük a tölteléket. Megszórjuk mazsolával, és ugyan úgy ahogy a töltelék alá, most a tetejére is szórjunk egy kevés zsemle morzsát vagy búzadarát. Kinyújtjuk a tészta másik felét, ráterítjük a töltelékre, megszurkáljuk, lekenjük tojással, ha gondoljuk megcifrázhatjuk és a 200°C-re előmelegített sütőbe tesszük.

Jó étvágyat kívánok ehhez a finomsághoz! :)

2012. november 3., szombat

Bakonyi gombamártás

Hozzávalók:

  • Szalonna ízlés szerint
  • 0,5 kg gomba
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • őrölt piros paprika
  • bors
  • zsír 
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
Elkészítése:

Elkezdjük a kockára vágott szalonnát pirítani, ha már üveges, hozzáadjuk a megtisztított,szeletekre vágott gombát. Lefedve pároljuk addig amíg összeesik és levet ereszt. Ha ez megtörtént elzárjuk és lefedve hagyjuk. Addig elkészítjük a pörköltalapot. Apróra vágott paradicsomot és paprikát pirítani kezdjük, amint összeesett hozzáadunk egy teáskanál őrölt pirospaprikát majd kevés vízzel felengedjük, és pároljuk, ha a víz elpárolgott mindig adunk hozzá egy keveset (ezt nevezzük lassú párolásnak). Ha már kb. 5-6-szor elvégeztük ezt elzárjuk alatta a gázt és áttörjük a szalonnás gombára. Adunk hozzá egy merőkanál vizet vagy alaplevet és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. Amíg felforr a tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, adunk hozzá egy kevés vizet, majd a forrásban lévő gombához adjuk folyamatos kevergetés mellett. Ha felforrt akkor a mártásunk elkészült. Tésztával, vagy frissen főzött nokedlivel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

2012. november 2., péntek

Narancsos-csokis muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 db narancs
Elkészítése:

A tojást a vajjal és a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tej felét. Ha kihabosodott hozzáadjuk a lisztet amiben előzőleg elkeverjük a sütőport. Beleszitáljuk a kakaóport, és hozzáadjuk a maradék tejet. Belereszeljük a narancs héját, majd félbe vágjuk és kicsavarjuk a levét és azt is hozzáadjuk. Ha túl hígnak látjuk a tésztánkat akkor még tegyünk hozzá egy kis lisztet. 180°C-ra előmelegített sütőben, 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)