2012. augusztus 10., péntek

Hamburger, házi zsemlével

Hozzávalók a zsemléhez:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dkg kristálycukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája

Hozzávalók a húspogácsához:
  • 50 dkg darált hús (marha v. sertés)
  • 1 ek. mustár.
  • 2 ek. worchester szósz
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • bors
A zsemle elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Duplájára kelesztjük. Majd 8 részre osztjuk és gömböket formázunk belőlük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és újra duplájára kelesztjük, lekenjük 1 egész tojással, szezámmagot szórunk rá és 200°C-ra előmelegített gőzös sütőben aranybarnára sütjük.



A húspogácsa elkészítése:
Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a húshoz a többi hozzávalóval együtt. Alaposan összekeverjük., majd betesszük a hűtőbe és egy kicsit állni hagyjuk, majd 8 korongot formázunk belőle és olajon kisütjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!!:)

Frankfurti leves

Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 2 db burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2x5db virsli
  • bors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • liszt+pirospaprika a rántáshoz
Elkészítése:
A kelkáposztát megmossuk, negyedekre vágunk,kivágjuk a torzsáját, majd csíkokra vágunk. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A káposztát és a burgonyát felrakjuk főni a sóval,borssal, majoránnával és az őrölt köménnyel és 1gerezd reszelt fokhagymával. Amíg ez felforr a virslit karikákra vágjuk és olajon megpirítjuk. Ha felforrt 1 evőkanál lisztet olajon elkezdünk pirítani, közben hozzáadjuk a másik gerezd reszelt fokhagymát. Ha már kezd barnulni hozzáadjuk a pirospaprikát és azonnal a levest folyamatosan keverve, hozzáadjuk. Újra felforraljuk majd hozzáadjuk a pirított virsli karikákat esetleg adhatunk hozzá finomra vágott petrezselyem zöldet. Ezzel végeztünk is a levessel.

Jó étvágyat kívánok hozzá!