2012. május 27., vasárnap

Képviselőfánk

Hozzávalók a tésztához:
  • 2 dl víz
  • 2dl olaj
  • 20 dkg liszt
  • cukor
  • 6 db tojás
Hozzávalók a krémhez:
  • 1 liter tej
  • 6 db tojás
  • 12 dkg vaníliás pudingpor (3 csomag)
  • 30 dkg kristálycukor
Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A vizet, olajat, sót, cukrot  felforraljuk. Ha felforrt hozzáadjuk a lisztet, még 1-2 percig főzzük. Levesszük a gázról és robotgéppel egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ha összeállt a tésztánk akkor sima csöves nyomózsákkal sütőpapírral fedett tepsire félgömböket nyomunk.(ne legyenek egymáshoz túl közel) Alaposan megspricceljük vízzel és 220°C-os sütőben készre sütjük. FONTOS! hogy ne nyitogassuk a sütőt feleslegesen mert a sütőben keletkezett gőz eltávozik és nem fog a tésztánk megemelkedni! Akkor nyissuk ki ha a fánkok kész vannak!
Ha az összes fánk kisült, kihűlt akkor vágjuk le a tetejüket és utána kezdjük el elkészíteni a krémet.
Szétválasztjuk a tojásokat. A pudingport 15 dkg cukorral és a negyed rész tejjel simára keverünk, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ez után hozzáadjuk a maradék tejet és sűrűsödésig főzzük a krémet. Ez után a maradék cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét. Ahogy megfőtt a puding apránként hozzáadjuk a felvert tojás fehérjét úgy hogy ne törjük össze. A kapott krémet még melegen csillag csöves nyomózsákkal beletöltjük a fánkokba, rátesszük a kalapjukat. Hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Megjegyzés: A fánkok tetejére tehetünk karamellizált cukrot is, és a krém és a kalap közé tejszínhabot.(itthon nem nagyon szeretik ezért nem raktam rá)


2012. május 12., szombat

Francia hagymaleves

Hozzávalók:
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • arasznyi póréhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db húsleveskocka v. vegeta
  • 2dl tejszín
  • 2 csapott ek. liszt
  • petrezselyem
  • őrölt fehérbors

Elkészítés:

A margarinon megfuttatjuk a karikára vágott vöröshagymát. póréhagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és 2-3 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, beledobjuk a leveskockát (vagy vegetát), fűszerezzük a borssal, sóval, végül besűrítjük a tejszínben csomómentesre elkevert liszttel(ehhez a sűrítéshez mielőtt beleöntenénk a levesbe, azelőtt rakjunk egy kevés forró levet a levesből hőkiegyenlítés céljából). Még egyszer felforraljuk. Pirított kenyérkockával tálaljuk. petrezselyem zölddel megszórjuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)