2012. április 5., csütörtök

Briós, Kalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 l tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás sárgája

Elkészítése:

Először elkészítjük a kovászt. Az 1/2 l tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, 2db tojás sárgát, és annyi lisztet az 1 kg-ból hogy tejfel sűrűségű legyen. A maradék liszet beletesszük egy nagy edénybe, fészket csinálunk bele és beleöntjük a kovászt, és a tetejére szórunk egy kis lisztet. Ezt hagyjuk állni 10-15 percig. Ez után tésztává gyúrjuk, majd újból kelni hagyjuk 30 percig.
Ha már 1,5-2 szeresére nőtt akkor átgyúrjuk. 7-10 dkg-os darabokat készítünk belőle, kisodorjuk őket és tetszés szerint formázzuk, fonjuk őket. Lekenjünk  1 egész tojással + 1db sárgával, megszórhatjuk kristálycukorral. Hagyjuk újból kelni 10 percig és utána mehet a 180-200°C-ra előmelegített sütőbe. Készre sütjük.



Megjegyzés:
Én a tészát először 2 részre osztottam. Az egyik részt újból kettőbe és ezekből 2db kalácsot fontam lekentem, és megszórtam szeletelt mandulával. A másik darabból pedig különféle kis briósokat fontam. :)





Ishler

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1db tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • fahéj
Elkészítés:

A margarint elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgát, vaníliás cukrot, citrom reszelt héját, porcukrot, darált diót és a fahéjat. Összegyúrjuk. Berakjuk a hűtőbe 20-25 percre. Kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, kiszúrjuk majd 180-200°C-ra előmelegített sütőben kisütjük őket. Ha kihűltek párba állítjuk őket és az egyiket megkenjük lekvárral és összetapasztjuk. Bemártjuk olvasztott csokoládéba (olvasztás során tegyünk hozzá egy kevés étolajat!), és egy szem mandulával díszítjük.

Jó étvágyat hozzá!