- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
- csipet só
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
Hozzávalók az alma töltelékhez:
- 1 kg alma
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg mazsola
- citromlé
- fahéj
- 1 cs. vaníliás cukor
- édes morzsa v. darált háztartási keksz
- 1 evőkanál vanília pudingpor
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, tojás sárgát, sót, vaníliás cukrot és a citrom héjat. Összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket 2-3 mm vastagra kinyújtjuk sütőtepsi méretűre, megszurkáljuk. 180-200°C-ra előmelegített sütőben világosra elősütjük, még forrón barack ízzel vékonyan lekenjük. Közben elkészítjük az alma tölteléket. A meghámozott cikkekre vágott almához hozzáadjuk a cukrot, diót, mazsolát, egy kevés citromlevet, fahéjat, vaníliás cukrot, édes morzsát és a vanília pudingport. Ezt a keveréket az elősütött tésztalapra halmozzuk, elegyengetjük. A maradék tésztát kinyújtjuk és beborítjuk vele a tölteléket. Tojássárgával lekenjük és villával megmintázzuk a tetejét. Megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson sütés közben. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.
Jó étvágyat!